Hur monterar man fast Nordlux stolp/trädgårdsbelysningar?
Skall man alltid ansluta jordledning?
Skall jag välja en dubbel isolerad lampa eller en med möjlighet för jordanslutning?
Vad skall jag göra om mina lampor slår ifrån mitt HFI/HPFI relä?
Finns det någon gräns för hur många lampor jag kan koppla samman i en serie?
Mattas svarta lampor med tiden?
Vilka utav Nordlux vägglampor kan parallellkopplas?
Vilken lampa skall man välja för kustnära områden?
Hur kan jag se att lampan kan användas utomhus?
Skall rostfritt stål behandlas?
Vilka garantier ger Nordlux på utomhuslampor?
Kan Nordlux nedgrävningsspot monteras på en uppfart?
Det är vatten i min nedgrävningsspot vad gör jag?
Är Nordlux kopparlampor i ren koppar?
Skall man ladda upp solenergilampor innan användning?
Samtliga Nordlux lampor är avsedda för att skruvas fast. Man kan välja att skruva fast lampan i ett egentillverkat fundament eller så kan man till större delen av lamporna välja att skaffa en ”nedgrävningsbas”. Den sistnämnda har medföljande skruvar som passar till foten på Nordlux lamporna. Om man gräver ner lampan skall man vara uppmärksam på att kopplingsdosan/dubbelisoleringsdosan inte kommer under marknivån. Kopplingsdosan skall placeras minst 10cm över markytan inne i röret. Nordlux rekommenderar inte nedgrävning av rostfria lampor.
Om det inte är framdraget någon jordledning till platsen för montering skall man välja en lampa som är dubbelisolerad.
Om de är jordledning framdraget till platsen för montering kan man välja antingen en dubbel isolerad lampa eller en med möjlighet för jordanslutning.
Detta kan vara på grund av att det är kondens i lamporna. Om kondens droppar från toppen av lampan ner på ljuskällan kan detta slå ifrån HFI/HPFI reläet. Se stycket under, hur man blir av med kondens i trädgårdslampor. Lampan kan eventuellt också vara felmonterad . Var säker på att jordledningen är ansluten i jordterminalen på lampan, eller om dubbelisoleringsdosan är min 10cm över markytan inne i röret på trädgårdslampan.
Man skall inte koppla samman fler lampor än vad säkringen tillåter. En 10 Ampere säkring kan belastas med max 2300 Watt. Om det är lysrörsarmaturer som det är tal om så är det en viss skillnad på hur många man kan koppla samman, beroende på vilken typ av don, elektronisk eller mekanisk enhet, som tänder lysrören. Det förhåller sig så att, ifall man kopplar för många lysrörsarmaturer på samma säkring kan detta överbelasta HFI/HPFI- reläets maximala belastning som är på 0,03 Ampere. Det är inte helt enkelt att säja hur många lysrörsarmaturer man kan koppla samman, då det är flera faktorer man måste ta hänsyn till. När gränsen för hur många man kan koppla samman är nådd, får man helt enkelt koppla de resterande på ett annat relä (en annan grupp).
Det kan de allra flesta lamporna i Nordlux utomhussortiment och detsamma gäller för inomhussortimentet. Discos outdoor, Phantom, Matrix, Sapphire, Clover, Cayenne, Tofu, Pilar, Figure, Sydney, Agger, Hirtshals, Aalborg 2002, Vejers, Blokhus, Fredensborg, Amalienborg, Phoenix, Venø, Scorpius, Bowler, Arc, Square, Hurricane, Malte, Virum, Iris, Luxembourg, Nibe, Cube, Marine och Skot. Detta framgår även under de tekniska specifikationerna som finns under lampspecifikationer för den aktuella produkten.
Kustnära områden är tuffa mot lampor eftersom hög luftfuktighet och saltpåverkan påskyndar materialens korrosion. Nordlux har ett stort sortiment av särskilt resistenta material som är utvecklade just för dessa miljöer. Vid särskilda vindförhållanden kan accelererad korrosion också förekomma långt från kusten. Detta är fallet för kuster med ihållande pålandsvind från salthaltiga hav. Vanligast vid Nordsjön och nordvästra Europa. Här kan den accelererade korrosionen uppstå upp till 25 kilometer från kusten.
För kustnära områden rekommenderar Nordlux lampor i materialen koppar, mässing, nickel, cortenstål och galvaniserat stål, och vi erbjuder 15 års garanti mot korrosion.
Läs mer om material för utomhusbelysning här: Val av material för utomhuslampor
Det är ett naturligt fenomen att kondens uppstår vid specifika atmosfäriska förhållanden. När fuktig varm luft och kyla möts bildas kondens invändigt i lampan/glaset. När vatten förångas resulterar det i uppåtstigande vattenånga, som kan påverka de elektriska komponenterna, - detta kan ibland resultera i att HFI/HPFI-reläet kopplas ifrån. Kondens omfattas inte av Nordlux garanti. Undantagsfall är om det kan påvisas att ett fel på lampan har åstadkommit genomträngning av vatten.
Vid kondensbildning bör följande undersökas: Är lampan korrekt monterad/installerad? – Är det tätt vid packningarna och är skruvar och glaset fastgängat ordentligt? Om det rör sig om trädgård/stolpbelysning, kan uppstigande jordfukt i lampröret eventuellt förorsaka kondensbildning. Detta kan avhjälpas genom att fylla tätningsmaterial i röret. Brunn PU skum kan bland annat användas. Avloppsbrunnar skall alltid skyddas från orenheter. KOM IHÅG ATT TORKA SAMTLIGA DELAR INNAN LAMPAN MONTERAS IHOP IGEN!
Vatten i en spot för nedgrävning kan ha flera olika orsaker. Här är det viktigt att man ser över hylsorna vid kabelgenomförningen så att de är åtskruvade ordentligt så att inte vatten kan tränga igenom. Se även efter att packningarna är placerade korrekt i lampan, samt att skruvarna som håller fast packningarna är åtskruvade ordentligt och då håller tätt.
Nordlux´ solcellslampor tänds automatiskt när mörkret faller på. På de lampor som det är möjligt, kontrolleras batteripolerna, så att exempelvis smuts eller liknande inte har fastnat. Undersök så att batterierna inte är utslitna och att lampan fått tillräckligt med direkt solljus..