Helt i astronomen Ole Rømers anda har man trollat med ljuset på Rømer i Aarhus. Den nya gastronomiska samlingsplatsen har skapats i samarbete med Bønnelycke Arkitekter som liksom den världsberömda Rømer har en speciell känsla för ljuset.
Kryddstark plockmat av det slag som skickar fantasin på en exotisk resa, en varm och hemtrevlig atmosfär, cocktails som retar smaklökarna, stämningsfull belysning som inbjuder till avslappnad samvaro och en inredning som kännetecknas av kryddiga toner. Dessa är de viktigaste ingredienserna i Rømers nya koncept. Aarhus nyöppnade mötesplats vid ån nära Clemens Bro är en komprimerad sinnesupplevelse, inspirerad av värdparet Inge och Uffe Jakobsens många resor. De två driftiga krögarna, som har flera kaféer och restauranger i den jylländska huvudstaden har samlat sina intryck från besök i Sydamerika, Asien och Medelhavsländerna till en internationell värld med massor av autentisk atmosfär. För att ge sina idéer vingar och hitta fram till rätt material, färger, texturer, möbler – och inte minst lampor – anlitade Inge och Uffe Jakobsen Bønnelycke Arkitekter.
Stämningsmättat ljus
Som alltid när arkitekten Henrik Bønnelycke och hans team ger sig på den typ av uppdrag där man ska skapa ett sammanhängande universum som omfamnar många olika slags gäster, är grunden för ett bra resultat alltid en mycket nära dialog med ägarna för att ta reda på hur deras drömmar ser ut. I Rømers fall är atmosfären skapad för att understryka det färgstarka latinamerikanska köket. ”Som ett komplement till Rømers ’spicy food’ har vi i första hand arbetat mycket intensivt med att skapa helt rätt belysning. Ljuset är en mycket viktig faktor när man ska fånga rätt stämning”, förklarar Henrik Bønnelycke. ”Om man ska få en optimal atmosfär i ett rum är det helt avgörande att balansen mellan ljus och skugga blir helt rätt. Här får det inte vara för ljust, men inte heller för mörkt”, berättar Bønnelycke, som under årens lopp har utformat en lång rad lampor till bland annat Design For The People by Nordlux. Han har också valt egen design till Rømer, där lokalen är så stor och det är så högt i tak att det finns plats för den uttrycksfulla glaspendeln Dee, som nyligen har belönats med en Red Dot Award, en European Product Award och en A’Design Award . Den nya pendellampan, som består av en glaskupol som är blästrad i botten och har klart glas i toppen, har placerats högt hela vägen ner genom den 32 meter långa restaurangen. Det ger ett naturligt flöde genom rummet och en upplevelse av att man har fångat lite dimma eller ånga i var och en av lamporna. Ljuset skapar på ett magiskt sätt ett rum i rummet och de enskilda pendellamporna ger en vacker, skulptural effekt.
Balans mellan ljus och skugga
Rømer är ett utmärkt exempel på att den goda och inbjudande atmosfären uppstår när det finns bra balans mellan ljus och skugga.”Bra ljus skapas inte av en enda belysningstyp. Man måste arbeta med både direkt och indirekt ljus”, berättar Bønnelycke, som har använt en Anniversary-pendel med metallskärm och en varm ljuskälla över borden, där den ger samma härliga stämning som ett levande ljus. ”Lampan har också den effekten att den skapar intima utrymmen längs den 32 meter långa fasaden. Effekten stöds av de prisbelönta MIB-spottarna – en superenkel lampserie som bygger på klassiska designegenskaper. Den vippbara lampan som har en slank och nordisk design, skickar en samlande ljuskägla ner på varje bord. På så sätt skapas en mysig och privat atmosfär mitt i en annars stort rum ”, förklarar Bønnelycke, som med hjälp av ljuset har skapat en trygg och inbjudande miljö för 150 sitt- och barplatser. Således kan man hävda att Bønnelycke Arkitekter, på sitt eget sätt, bygger vidare på Ole Rømers nästan 400 år gamla teori om ljusets hastighet.
Vänlig plats
Utgångspunkten för utformningen av Rømer har varit att skapa en vänlig och välkomnande plats – sådär lite hemtrevligt på ett opretentiöst och omfamnande sätt – kort sagt en plats där man känner sig välkommen och trygg. För att lyckas med den ambitionen har Bønnelycke Arkitekter utöver ljuset sett till att använda varma naturmaterial som patineras vackert, till exempel ett golv av ekplankor med massor av ådring och kvistar som ger ett rustikt intryck.
”Alltför fina material och ytor får lätt en avvisande attityd. Därför är det klokt att välja material som redan har ett patinerat utseende. Hos Rømer har vi därför valt att klä den mycket långa baren med bränt stål. Det ger en varm blå-brun och visuellt mjuk yta”, förklarar Henrik Bønnelycke, som för att betona den informella atmosfären också har blandat många olika slags möbler. Med tränad blick och en fininställd känsla för färger och mönster kan man gå all-in och låta olika stilar mötas: Bänkar och mjuka stoppade stolar blandas med stolar av betsat trä, naturträ och aluminium med och utan lack. Allt binds ihop med massor av kulörta och mönstrade kuddar – och harmoni uppstår.
”Vi har blandat naturlig ek, bränd och galvaniserad metall, natursten, transparenta gardiner, glas och en uppsjö av olika möbler, alla med sina egna uttryck. Det är en materialorgie i enorm skala, men vi har hela tiden haft ett konstant fokus på även de minsta detaljerna”, berättar Bønnelycke, som har varit inblandad i allt från fasad, inredning och belysning, grafisk identitet och logotyp till dörrhandtag, servetter och de bockade neonskyltarna som visar vägen till toaletterna.